UiTPASpartner aan het woord: Sportgroep Vaste Vuist Lauwe

Dries Defossez is voorzitter van Sportgroep Vaste Vuist in Lauwe. Als één van de eerste sportverenigingen in onze regio werden zij UiTPASaanbieder in 2018. "Veel mensen hebben het de dag van vandaag heel moeilijk om rond te komen , door verschillende omstandigheden. Met de UiTPAS kunnen we ook het publiek bereiken waar vrije tijd soms financieel minder haalbaar is."

Dag Dries! Sportgroep Vaste Vuist Lauwe: wie zijn jullie?

"We zijn een omnisportclub met meer dan 2000 actieve leden met als uitvalsbasis de sporthal in Lauwe. Je kan hier verschillende disciplines beoefenen: gym, dans, minivoetbal, badminton, yoga, volleybal, basketbal, rope skipping, aerobics.. Dit zowel competitief als recreatief. In de vakantieperiodes bieden wij sportkampen aan van instappers tot tieners."

4 jaar geleden besloten jullie om UiTPAS op te nemen in jullie aanbod. Hoe ging dat in zijn werk?

"Er werd in 2017 een infoavond georganiseerd in de Warande te Heule die onze aandacht trok. We merkten al langer dat betalingen van meerdere ouders moeilijker verliepen en men had ons verteld dat dit via het toen nog vrij nieuwe UiTPASsysteem een oplossing kon bieden. En dat blijkt ook zo te zijn; tegenwoordig hebben wij amper nog problemen op dat vlak. Met de UiTPAS betalen mensen die het financieel moeilijker hebben 20% van het lid- of inschrijvingsgeld op een zeer discrete manier, wat voor de doelgroep een enorm welgekomen korting kan betekenen in een steeds duurder wordende samenleving."

Het UiTPAS kansentarief voor mensen met financiële moeilijkheden was dus jullie grote motivatie om in te stappen?

"Zeker! Wij zijn een sportclub die diversiteit hoog in het vaandel draagt. Onze doelstelling is steeds "Sport aanbieden voor IEDEREEN". Dat woordje "Iedereen" nemen we héél letterlijk. Voor ontspanning en sport mag je niemand in de maatschappij uitsluiten. Veel mensen hebben het de dag van vandaag heel moeilijk om rond te komen , door verschillenden omstandigheden. Soms komt men terecht in een moeilijke situatie zonder er echt voor te kiezen. Met de UiTPAS kan men ondanks die moeilijke situatie toch aan sportbeleving doen"

 Wat is het effect gebleken van het aanbieden van de UiTPAS?

"Zoals ik reeds vertelde zijn problemen met betalingen die niet of moeilijk gebeuren, bijna onbestaande. We merken ook dat elk jaar er steeds meer en meer inschrijvingen met het UiTPAS kansentarief gebeuren, wat fijn is want het betekent dat we dankzij UiTPAS ook steeds meer en meer publiek bereiken. Je merkt ook dat het merk UiTPAS in al die jaren steeds bekender wordt en daar pik je een graantje van mee als aanbieder."

Het aanbieden van de UiTPAS is één iets, maar mensen moeten dit natuurlijk weten dat ze zich kunnen inschrijven met het UiTPAS kansentarief. Hoe communiceren jullie die boodschap?"

"We trachten dit via diverse kanalen de boodschap te verspreiden samen met alle info rond onze Sportgroep gebundeld. Onze infolder wordt jaarlijks in augustus verspreid over onze leden, maar ook over 30 000 postbussen in de gemeenten Menen, Rekkem, Lauwe, Wevelgem, Aalbeke, Marke en Rollegem. Er liggen flyers van de sportkampen en van de UiTPAS zelf aan het onthaal van de sporthal. Ook online zijn we actief; je vindt alle info rond inschrijven met UiTPAS om onze website, op het online inschrijfplatform voor de sportkampen en op onze Facebook- en Instagrampagina. Op die manier proberen we zoveel mogelijk burgers te bereiken."

Stopt het toegankelijkheidsverhaal bij het aanbieden van de UiTPAS of gaan jullie nog verder?

"Er zijn nog genoeg drempels waardoor mensen niet kunnen deelnemen aan vrije tijd, zonder dat je ervoor gekozen hebt. Daarom bieden we ook voor mensen met een beperking G-sport aan. Dat is oorpsronkelijk ontstaan vanuit een vraag van verschillende kinderen en hun ouders een tiental jaar terug. We zijn op de kar gesprongen en bieden anno 2022 G-voetbal, G-minivoetbal, G-gym en G-dance aan voor 76 personen."

We praatten vooral over het UiTPAS kansentarief, maar hoe zit dat op vlak van UiTPASpunten sparen en ruilen?

"Daar maken we binnenkort ook werk van! Samen met Stad Menen bekijken we om een UiTPASspaarzuil aan de inkom van de sporthal te installeren zodat iedere UiTPAShouder een punt kan sparen bij zijn of haar sportactiviteit. We zouden als omruilvoordeel het Buzzebier aanbieden, het enige echte Vaste Vuist bier!"

Hoe verloopt de samenwerking met Stad Menen?

"Enorm goed. Met vragen kunnen we altijd terecht bij Davinia, de UiTPASverantwoordelijke van de stad. De terugbetalingen van de kansentarieven verloopt ook steeds snel en correct. Alles samen is het UiTPASverhaal één groot samenwerkingsverhaal waar we na al die jaren nog steeds sterk achter staan. We raden iedere vereniging aan om UiTPASaanbieder te worden, het biedt een enorme meerwaarde aan voor IEDEREEN in de maatschappij om deel te nemen aan vrije tijd!"

Zelf interesse om net als Sportgroep Vaste Vuist Lauwe met je organisatie UiTPASpartner te worden? Goed plan! Er is nog meer dan genoeg plek in onze grote UiTPASfamilie. Klik hier voor meer info!

Website Sportgroep Vaste Vuist Lauwe Facebook Sportgroep Vaste Vuist Lauwe

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid